logo
logo
Praktické tipy

Vyberte si správne padnúce podprsenku

Vyberte si správne padnúce podprsenku

Vybrať dobre padnúcu a správnu podprsenku nie je nič jednoduchého. Pokiaľ zvolíte nevhodný model, môžete okrem nepekného vzhľadu očakávať i rad zdravotných komplikácii, z ktorých bolesť chrbta a krčnej chrbtice je to najmenšie. Nezameriavajte sa preto toľko na vzhľad a venujte pozornosť hlavne funkčným parametrom tejto bielizne.

Drvivá väčšina žien (až 80 %) nosí nevhodný typ i veľkosť podprsenky, čo skutočne môže viesť k mnohým, na prvý pohľad nezávislých, zdravotných komplikácii. 

Typickým dôsledkom nesprávneho výberu podprsenky je bolesť hlavy, krčnej chrbtice a chrbta. Tieto problémy môžu spôsobiť tesné modely, ktoré vytvárajú tlak na rebrá a tím i chrbát. Tiež vrezané ramienka, ktorá dráždia šiju a svaly na ramenách môžu spôsobiť veľké bolesti a nepríjemné napätie. 

Zle zvolená podprsenka môže dokonca zapríčiniť i problémy s trávením a ďalšie, na prvý pohľad nesúvisiace zdravotné problémy. Existujú i názory, že dlhodobé nosenie nesprávneho typu podprsenky môže viesť i k dnes toľko rozšírenej rakovine prsníka. Dlhodobé tlačenie a deformovanie, napr. tesnými kosticami, totiž môže viesť k vzniku cýst, ktoré majú súvislosť s nádormi prsníka. A pochopiteľne dlhodobá deformácia a traumatizovanie citlivej lymfatickej oblasti môže spôsobiť upchanie lymfy, ktorá je zodpovedná za odvod toxínov z tela. Tieto škodlivé látky potom nie sú správne odvádzané, hromadia sa a zvyšujú tak riziko rakovinotvorného bujnenia. 

Ako teda vybrať správnu podprsenku?

Ramienka by mali byť pohodlné a nemali by sa v žiadnom prípade zarezávať. Ich šírku odporúčame vybrať podľa veľkosti poprsia. Platí tu priama úmera – čím väčšie prsia, tým širšie ramienka. Nemenej dôležitá je tiež správna voľba obvodu podprsenky. Chrbtová časť by mala dobre sedieť a nemala by sa pohybovať smerom hore. Košíčky by potom mali veľkostne presne odpovedať veľkosti ňadier (pokiaľ sa nejedná o podprsenku zväčšujúcu či zmenšujúcu). V košíčku nesmie byť voľne miesto a ani z nej nesmie nič vyliezať. 

Veľkou dilemou sú potom kostice. Kostice nie sú u vhodné v období, kedy ňadrá akokoľvek menia svoj tvar, teda napr. v puberte či v tehotenstve, kedy rastú. Pre väčšie ňadrá sú kostice vítanou oporou. Ale iba za predpokladu, že nebudú spôsobovať nepríjemné pocity a otlaky a nebudú tesné. Všeobecne možno teda povedať, že o dobre zvolenej podprsenke by ste nemala vôbec vedieť.

Zvláštnymi kategóriami sú zmenšujúce a zväčšujúce podprsenky. U zväčšujúcej podprsenky je jej funkcia jasná, zvýrazniť a naddvihnúť menšie poprsie a to pomocou rôznych vankúšikov a vypchávok najčastejšie penových či gélových. Tu platia rovnaké zásady výberu ako u bežnej podprsenky, i tieto modely musia byť príjemné na nosenie a pohodlné. Vďaka vloženým vypchávkam vám i tieto modely v oblasti košíčkov krásne padnú a vaše ňadrá budú vyzerať väčšie a plnšie.

Zmenšujúce podprsenky tiež nazývané minimizery sú určené pre ženy, ktorým väčšie ňadrá pôsobia estetické problémy a prekážajú im v ich obľúbených činnostiach napr. pri športe. Taký model podprsenky dokáže zmenšiť poprsie až o 2 veľkosti a zároveň zachovať maximálnu pohodlnosť nosenia. Minimizery majú často pohodlné široké ramienka, pretože veľké poprsie kladie vysoké nároky tiež na ramená a chrbát. Zmenšujúceho efektu tu býva dosiahnuté použitím nepružného materiálu, ktorý poprsie sformuje do optimálneho tvaru.

Zanechajte nám komentár