logo
logo
Inšpirácia pre domácnost Praktické tipy

Návod na povestné teplo domova v 4 krokoch

Návod na povestné teplo domova v 4 krokoch

Snáď každý túži po tom, aby sa vo svojej domácnosti cítil pohodlne a bezpečne, a aby pre neho bol domov pomyselnou oázou pokoja a relaxu, útočiskom, do ktorého sa po náročnom dni rád vracia. Navodiť takú atmosféru sa veľakrát zdá byť zložitou úlohou. A pritom stačí len pár vychytávok.

 
 

Navodiť doma príjemné a útulné prostredie nie je otázkou drahého dizajnového nábytku alebo nákladnej rekonštrukcie. Pokojne zostaňte pri svojom obľúbenom bytovom vybavení. Interiér stačí šikovne vyšperkovať a všetkými ospevované teplo domova príde samo 🙂

 
 

Vezmite to „odspodu“

V dnešnej dobe sa čím ďalej viac dostávajú do popredia plávajúce podlahy, vinyl alebo dlažby, ktoré nahrádzajú celoplošné koberce. Ak ale napríklad do obývacej izby umiestnite menší koberček s vysokým vlasom, uvidíte, že jej to ihneď pridá na útulnosti a miestnosť bude pôsobiť menej sterilne. Interiér dokážu pekne podtrhnúť tiež koberce so zaujímavými grafickými vzormi.

Ak občas radi sedávate na zemi, napr. pri čítaní kníh, skúste vymeniť tvrdú podlahu za pohodlný podsedák. Kúpite v mnohých farbách a prevedeniach, takže ich ľahko zladíte so zvyškom Vášho interiéru.

 
 

Stavte na praktické textilné doplnky

Teplo domova síce vo svojej podstate nesúvisí s teplotou u Vás doma, ale keď tam chýba textília, môže interiér pôsobiť neosobne a studene. Našťastie to ide jednoducho vyriešiť – pohovku doplňte o farebné vankúše a mäkkú deku, posteľ vybavte originálnou prikrývkou a nezabudnite ani na kuchyňu. Tej bude určite slušať nový obrus, podsedáky či poťahy na stoličky, ale pokojne aj kuchynská zástera alebo utierky. Vždy však myslite na to, že menej je niekedy viac. Teda všetko s mierou 🙂

 
 

Aj steny si zaslúžia pozornosť

Viete, že aj farba stien dokáže so vzhľadom miestnosti doslova divy? Ak máte radi výrazné odtiene, nebojte sa ich použiť aj na stene. Vždy je ale potreba riadiť sa pravidlom, že k tmavému nábytku sú ideálne svetlé steny a naopak. Na prázdne steny poveste zaujímavé obrazy alebo osobné fotky, prípadne na nich umiestnite poličky s knihami či inými nevšednými doplnkami, ktoré na prvý pohľad zaujmú.

Nevynechajte ani okná. Záclony s pekným vzorom alebo farebné závesy výrazne zmenia ráz miestnosti, tá tak bude pôsobiť zas o niečo útulnejšie.

 
 

Vnímajte domov aj ďalšími zmyslami

Moje doterajšie tipy sú predovšetkým záležitosťou zrakového vnemu. Viete ale, že môžete staviť aj na hmat alebo čuch? Bytové textílie sa nebojte vyberať z rôznych materiálov a vybavte svoju domácnosť tými, ktoré sú Vám na ohmat najpríjemnejšie, prípadne ich medzi sebou rôzne skombinujte.

Je veľmi príjemné, keď prídete domov a ovanie Vás príjemná vôňa, ktorá vo Vás navodí pocity pohody. Toho docielite vonnými sviečkami, esenciálnymi olejmi do aromalampy alebo trebárs vonnými vreckami. Tie sa najčastejšie vkladajú pod vankúš pre lepší spánok, prípadne do bielizníka, kde Vašu bielizeň krásne prevoňajú.

 

Ako ste si poradili s teplom domova Vy? Máte svoje osvedčené tipy? Podeľte sa o nich so mnou v komentároch.

Zanechajte nám komentár